...dobro je biti izbirljiv...

About us

Godine idu, lete k’o minute… Sjedim i čitam tekst koji sam napisala kada sam prvi puta postavljala TORTE i  to web stranicu prije nekih 6 godina i razmišljam o tome koliko je vremena prošlo i koliko se stvari dogodilo od tih početnih dana. Pa mogla bih napisati knjigu!

Ostavit ću stari uvodnik ovako netaknut čisto zbog starih vremena, a kasnije ću se vratiti na trenutnu situaciju i novosti:

Da se predstavim: zovem se Martina, veliki sam ljubitelj kolača, torti i svega slatkog, sočnog i finog. Puno sam godina sjedila u školskim klupama sve u cilju neke društveno priznate karijere i nikad nisam ni pomišljala da postoji nešto drugo kao moj put osim uredskog posla. Svoju sam kreativnu stranu izražavala vikendom, ili za blagdane, ili pak kad mi se jelo nešto slatko… a to je bilo često.

I onda se jednog dana, kao u bajci ili nekom filmu, preda mnom otvorila mogućnost da više ne sjedim u uredu svaki dan, dan za danom, godinu za godinom, i ne sudjelujem na sastancima na kojima gledam kroz prozor i maštam da sam negdje drugdje. Odlučila sam ostaviti sve i peći kolače. Da, peći kolače. A kako mi se otvorila ta mogućnost? Ja sam odlučila, predložila, a muž je rekao: ‘ajde probaj, nećemo propast’ (op.a. ova je rečenica toliko puta citirana u raznoraznim medijima da nam je doma predmet najveće zezancije, i najradije bih ju maknula, ali rekla sam da ću uvodnik ostaviti netaknut…). Teško je opisati reakcije ljudi kad im tako nešto kažete nakon što imate znanstveni magisterij u ladici. Ali, za mene je to tek onda postalo moguće. Prije svega nek mama i tata budu zadovoljni, a i nakon tog papira u ladici mi nitko ništa ne može reći (iako ponekad imam osjećaj da se tata još uvijek nada da ću ipak možda i doktorirati…).

Od svega na svijetu odlučim se peći kolače. I to zato što volim jesti kolače, a nitko ne radi tako dobre kao ja (da ne okolišam iliti bez lažne skromnosti).

Eto, tako su u siječnju 2005. godine nastale „TORTE i to.“ Počela sam s jednom tortom, tortom od sira, naravno. I iz nekog divnog razloga naručivali ste ju cijelu bez da ste ju ikada probali. Danas imamo petnestak vrsta torti. Nekako sam zaključila da prevelik izbor zbunjuje kupca, tako da ponudu širimo pomalo, ali na sigurno. Tako su nam se 2008. godine pridružile gospođa Smith i Mali tornado, svaka posebna na svoj način, a do danas nas krasi još prefina Švedska torta, Ogulit ću te pojest ću te za dječja nepca i najbolja-na-svijetu Lenkina orahnjača…

Recepti? Sa svih strana. Neki su i iz novina. Samo treba pažljivo gledati. Torta od sira je moja osamdeseta verzija recepta prijateljice moje sestre koji je došao u našu kuću negdje 1985. Brownies su dorađeni, ali iz obične kuharice. Torta od višnje je samo jedan vrlo uspjeli eksperiment. Brownie tortu smo smislili preko noći jer je jedna gospođa molila da bilo kako napravimo da brownie izgleda kao torta za sinov rođendan. Inače moj omiljeni način kreiranja kolača je da iz jednog kolača uzmem biskvit, iz drugog kremu, iz trećeg nešto treće, i sve to sklopim zajedno…Uglavnom, tako to ide, malo vi, malo mi. To je TORTE i to.

A kako je nastao TORTE i to Café? Na-vrat-na-nos. Kao logičan slijed slastičarnice bez vlastite maloprodaje… i kao jedna moja još veća maštarija iz mladosti. Nepušački kafić, udoban kauč, fina kava, kremasti sočni kolač, novine…..ja bih uvijek bila gost na takvom mjestu. Samo što ga nigdje nije bilo.

Danas naša firma ima 20 zaposlenih, svi smo se nekako uhodali, zaposlenici su dugo s nama, to je već sada ne samo mojih nego i njihovih ruku djelo. U međuvremenu sam se počela osjećati i deklarirati kao pravi ugostitelj. Sad sam na poslovnim pregovorima jedna posve drugačija Martina…

Osim u Centru Kaptol, vrlo je lijepo zaživio i naš kafić na Šalati, stekao je svoje stalne goste koji uistinu znaju uživati u njemu. A u travnju 2011. smo vam otvorili još jedno mjesto na kojem ćete moći uživati- na uglu Vrbanićeve i Tuškanove ulice nalazi se treći TORTE i to Café u Zagrebu. Ponešto drugačiji na prvi pogled, ali s istom našom dušom.

Znate već da od 2006. TORTE i to postoji i u Sarajevu. Moja prva franšiza u rukama dragih prijatelja. Moram priznati da smo svi bili vrlo iznenađeni velikom voljom Sarajlija da baklave zamijene cheesecakeom. TORTE i to Café je u samom centru Sarajeva, na najgornjem katu nekadašnje robne kuće, danas BBI shopping centra. Ogroman, lijep, s najljepšom terasom i pogledom koji možete zamisliti. Ponekad im čak priznam da su nadmašili i Zagreb…U međuvremenu mali se café s Grbavice preselio u Importanne centar i još je u nekoj početnoj fazi, svi čekamo da procvate kao i veliki brat…

Preko Sarajeva nas je put doveo i do Beograda gdje su naše torte počele mirisati polovinom 2009. godine. Na lijepom Vračaru, mali simpatični café nosi ime TORTE i to. Na početku smo bili mala, mala kap u ooogromnom gradu, ali borimo se i trudimo i svaki je dan sve bolji. Beograđani naprosto obožavaju našu čokoladnu tortu s višnjama, više i od torte od sira…Zanimljivo!

Beograd nas je pak odveo malo na jug, sve do Podgorice gdje se u rujnu 2011. otvorio sedmi po redu TORTE i to café i proizvodnja kolača. U poslovnom dijelu Podgorice, na najboljem mogućem mjestu koje smo mogli zamisliti. Oni se još polako uhodavaju, puno rade, ali su jako zadovoljni reakcijama gostiju. Držimo im fige!

I za kraj, samo da vam kažem, sretna sam. Puno radim, ali imam opipljive rezultate, a to je ono što mi je uvijek nedostajalo u drugim vrstama posla. Upoznajem puno dragih ljudi i konačno mogu bez grižnje savjesti ne gledati dnevnik po mjesec dana i ne znati tko predsjeda Europskom unijom. Imam potpunu slobodu. I to mi je super.

I još uvijek ne vjerujem da se sve ovo događa upravo meni. Eto, sada znate i više od onoga što sam u početku krenula ispričati. I ne, neću napisati knjigu. Zasad.

Lijep pozdrav i ugodan dan!

I zapamtite:

… dobro je biti izbirljiv …

Martina Bračić

Torte i to